Спортните таланти на България: "В името на мечтата" - Габриела Георгиева (плуване)

Държава: България
Година: 2024
Времетраене: 27 минути
В предаването
Всички епизоди

Документален филм

Автор: Моника Симеонова
Режисьор: Емил Минков
Оператори: Николай Балкански, Борислава Стефанова
Продуцент: БНТ, Дирекция "Спорт"


Поредицата "Спортните таланти на България" представя
състезателката по плуване Габриела Георгиева
във филма

"В името на мечтата"

Родената в София Габриела Георгиева се посвещава на плуването, в името на своята мечта - да участва на Олимпийски игри.

Габи влиза в басейна едва 2-3 годишна заради сестра си и оттогава не е прекъсвала. Лесно свиква с водата и бързо се научава, плува без раменки. Нейният талант открива първата й треньорка Росица Димитрова, продължава с треньорите Добромир Петров и Кристиян Минковски.

Габриела Георгиева плува в четирите стила - добра е в съчетаното плуване, акцентът и е 200 метра гръб, чиято дистанция й допада, защото не се чувства толкова спринтова състезателка.

Първият й е медал е Сребърен на кроул.

В Националния отбор по плуване е отдавна, от времето на Георги Дънгалаков, с когото е тренирала 6 години.
За свой знаков успех Габриела оценява постижението си на Световното първенство в Южна Корея през 2019, когато подобрява собствения си резултат, който дълго време след това не може да достигне.

Идолът й е американката Миси Франклин.

Всеки спортист има възходи и спадове.

Най-тежкият момент за Габриела Георгиева е, когато не покрива норматива за Олимпиадата в Токио. Причините са комплексни. В плуването 70 стотни са много, особено днес, когато конкуренцията е много голяма.

Габриела Георгиева покрива норматив "Б" за Токио и се надява да участва, но не е поканена и това я травмира до там, че е готова да се откаже от плуването изобщо, прекъсва за месец, но следи и силно подкрепя Националния отбор на игрите.
Проблемът й тогава не са били килограмите, а подготовката й, което си личи по резултатите за Париж.


Стимулират я победите от последните две години - два полуфинала на Световни първенства, финал на Европейско, полуфинал на Световното първенство в Будапеща. Най-силното й постижение е на Световното първенство в Доха - с олимпийска квота и национален рекорд.

За плувците почти целят ден минава в басейна. Освен физическа, важна е и психическата стабилност.


Габи е трудолюбива и отзивчива, с приятелско отношения в отбора, споделя Любомир Епитропов, който "вижда това, което тя прави в басейна и извън басейна". И добавя, че "най-силното и най-слабото качество на Габриела е едно също - отдаденост към плуването, което може едновременно да вреди и да помага".

Самата Габриела работи усилено, но не се чувства достатъчно уверена.


Първото й Европейско първенство е през 2015. Първата й цел е да покрие норматив за Олимпиада, следващата цел е да се представи добре.

Почивката за Габриела е важна първо за възстановяване, после и за срещи и разходки с приятели, със семейството, с кучетата, които обича и цени като най-верни приятели и добри слушатели, доказателство за което е татуировката.

В свободното време Габи обича да изпробва нови места и храна, но внимава за режима, който си е изградила според състоянието и натоварванията въпреки изкушенията.


Освен състезанията е важно и образованието, което Габриела съчетава с тренировките - остават й държавен изпит и дипломиране, смята да остане в спорта и като треньор на следващи талантливи поколения, може някой ден да сформира и собствен клуб.

Габриела Георгиева е "златната рибка" в българското плуване и единствената жена в този спорт, която ще представи България на Олимпийските игри в Париж.


Цялото семейство подкрепя Габриела, самата тя се опитва да се щади и владее, защото е дълбоко чувствителна.

Иначе от малка Габи е "мъжко момиче" и баща й вярва в нейните сили.

Плуването, както всеки спорт, изисква много труд и лишения, условието е да си мотивиран.

Когато застане над водата и види собственото си отражение, Габриела разбира, че трябва да се пребори със самата себе си.
Доволна е, че е върнала славата на жените в българското плуване от времето на Таня Богомилова и пожелава бъдещата й наследничка, която и да е тя, да я задмине.

С мечта за Олимпиадата в Париж Габриела Георгиева се надява да представи достойно България, да зарадва треньора, отбора, семейството си и не на последно място - себе си!

Рецептата й за успех е:

"Смело напред и винаги с усмивка на лицето!"

За волята, реализма, издръжливостта и победите на Габриела Георгиева разказва филмът "В името на мечтата" от поредицата "Спортните таланти на България".

*Във филма са включени кадри от Архива на БНТ

Габриела Георгиева в поредицата "Спортните таланти на България" | БНТ Спорт

СПОРТНИТЕ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад