Спортните таланти на България: "Там, където реката се влива в мечта" - Йоана Георгиева (кану каяк)

Държава: България
Година: 2024
Времетраене: 27 минути
В предаването
Всички епизоди

Документален филм

Автор: Стефан Георгиев
Режисьор: Йоанна Капанова
Оператори: Станислав Златев, Боян Манолов
Продуцент: БНТ, Дирекция "Спорт"

Поредицата "Спортните таланти на България" представя
състезателката по кану каяк Йоана Георгиева във филма

"Там, където реката се влива в мечта"

Йоана Георгиева е родена във Видин. През 2013, когато слуша разказа на майка си, бивша състезателка от Националния отбор по кану каяк, пламва искрата и малката Йоана избира спортната лодка. Започва да тренира през лятото на езерото Божурица във Видин, но след три месеца спира заради студеното време, за кратко...

Когато нейна приятелка й споделя, че ще тренира кану каяк, Йоана се връща на езерото и започва за втори път. Решително влиза във водата и прави по 12 километра на ден.
На първото състезание в най-малка възрастова група треньорите наблюдават и коментират нечий талант. Изненадата им после е, че това е не друг, а тяхната Йоана. Тогава нейният треньор Цветан Иванов й обещава, че това е последното състезание, в което тя няма да е първа.


Йоана Георгиева има пълно доверие в треньора си. Базата на Националния отбор е подсигурена с удобства.
Кану каякът е силов спорт и зависи от физическата форма на състезателя. Йоана тренира концентрирано, тя е много решителна и амбицирана, дори повече от изискванията.


Извън спорта Йоана има друга любов. От малка обича животните, особено кучетата, които приема за най-съвършените и чисти същества в природата. Знае много изрази за тяхната същност и споделя един от тях:
"И каза Господ: Ще ти го изпратя без крила, за да не се досети никой, че е ангел".

Нейният изпратен ангел я намира, плачещ на улицата. Нарича се Джема, защото е скъпоценен камък.
Когато пътуват с треньора винаги носят храна и солидарно помагат на бездомни животни.


Йоана Георгиева тренира усилено и печели победи.
През 2022 финишира с два медала на 200 метра с едноместен каяк - Златен медал на Европейското първенство и Бронзов медал на Световното първенство. Състезателката вече е много по-уверена. Победите й дават куража да се почувства като част от световния елит.


През 2023 Йоана Георгиева е първа в гонката и става Световна шампионка на 200 метра. Печели и Сребърен медал на 500 метра.

На състезанията няма време за отпускане, докато цялата лодка не пресече финалната линия, най-важно е финалното ускорение. Йоана и треньорът й имат свой условен език, с който се разбират въпреки гласовете на другите.

В свободното време Йоана обича да готви, не е претенциозна към храната, но експериментира и предлага някои лесни и вкусни рецепти.

Спортът изисква време и отдаденост, с много лишения, но за Йоана това вече е осъзнат избор. Освен това тя е студентка и не мисли да приключи до тук, въпреки че кану каякът е спорт за зрели състезатели, натрупали опит, калени - физически и психически.

Йоана Георгиева печели първата квота в българския кану каяк за Олимпийските игри в Париж през 2024, но от малка е свикнала "да не тръгва с голяма кошница". От Олимпиадата в Париж не очаква медал, а достойно представяне, и вярва, че въпреки трудностите, с труд и постоянство мечтите се постигат.

За самообладанието, решителността и таланта на Йоана Георгиева, за любовта й към животните и за нейния добър вкус разказва филмът "Там, където реката се влива в мечта" от поредицата "Спортните таланти на България".

Йоана Георгиева в поредицата "Спортните таланти на България"| БНТ Спорт

СПОРТНИТЕ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад