Жена е обречена на мизерия, без право на личен асистент

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

52-годишна жена от София е обречена на пълна мизерия, след като губи правото си на личен асистент. Елеонора Димитрова е с два ампутирани крака, през миналата година губи и зрението си. Заради финансови проблеми внуците на жената са настанени в дом за деца. Елеонора се обърна към редакцията на БНТ с молба за помощ. В момента тя живее напълно сама с пенсия от 288 лв.

От 2007 година Елеонора Димитрова е прикована на диван. Не може да се обслужва. Помагат й единствено съседите от блока. Връзката й със света, извън тези стени, е мобилен телефон. Разказва, че през

последните години диабетът бавно и мъчително я унищожава. Скоро получава поредната лоша новина. Не е одобрена по програмата на Столичната община "Асистент за независим живот", която в продължение на две години й осигурява помощник - нейната дъщеря.

"Ако никой не дойде, аз съм принудена да мизерствам и да лазя. Ако аз лазя, една рана за мен е убийство", разказва Елеонора Димитрова.

От дирекция "Социални дейности" към общината обясниха, че Елеонора не може да покрие едно от изискванията на програмата - да си намери работа.

"Тя е събрала 60 точки, тъй като тя не работи. Към този момент сме приемали хора, които имат само 66 точки. На нея не и достигат 6 точки, за да бъде класирана", пояснява Мина Владимирова от дирекция „Социални дейности" на Столична община.

Болната жена разказва, че има 30-годишен стаж като медицинска сестра. Въпреки влошеното си състояние успява да изготви собствен социален проект за деца с нарушено зрение, но не успява да го реализира.

"Не може аз цял живот да лекувам и да давам живота и здравето си професионално и в един момент сега никой да не се интересува, че съм обречена на мизерия", казва Елеонора Димитрова.

Така проблемите в семейството се задълбочават. Дъщерята на Елеонора заминава да търси работа в чужбина и оставя децата. Баща им също не може да се грижи за тях, защото е в затвора. Заради всичко това децата са принудени да живеят в софийския дом "Петко Славейков". Баба им се притеснява дали те няма да бъдат дадени за осиновяване.

"С децата нямам никаква връзка. Обаждах се. Миналата година сами ми доведоха децата тук", разказва тя.

Потърсихме за коментар директорката на дома. Тя отказа да застане пред камерата ни, но ни увери че децата са добре и по всяко време може да бъде осъществена връзка със социалните работници. От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че по закон не могат да изнасят информация за децата, но заявиха, че няма опасност те да бъдат осиновени.

Автори: Тихомир Игнатов и М. Врабчев

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад