Румяна Угърчинска за българската позиция за ситуацията в Крим

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Докато в Крим вече изплащат заплати и пенсии в рубли, в България за първи път беше формирана обща единна позиция. Срещу нея се обявиха единствено от "Атака". Позицията на страната ни, както стана ясно от вчерашната среща на политическите сили с президента, е, че не признаваме референдума в Крим, не искаме и санкции срещу Русия. В студиото на "Денят започва" си говорихме с журналиста Румяна Угърчинска за българската позиция за ситуацията в Крим на фона на общоевропейската.

Българската позиция не е толкова различна от европейската, каза Угърчинска. До момента има само заплахи, но очевидно няма желание за реални санкции. Според нея това е свързано с едно трезво мислене от страна на ЕС.  Тя смята, че това, което би предизвикало по-яростна конфронтация би било ескалиране на сблъсъците в самата Украйна. До този сценарий не е добре да се стига, защото не е ясно каква ще е реакцията на Русия.

Енергийната зависимост засяга невъзможността за европейска соледарност. Тя не е една и съща за всички страни в ЕС. Някои от тях са със 100% зависимост, какъвто е случаят с България и балтийските страни.

Спаред Угърчинска главната грешка на Европа е, че тя загърби Украйна още от самото й освобождаване. Липсата на евроинвестиции доведе до пълната зависимост на страната от Русия.