Един ден на борда на американския ескадрен разрушител "Тръкстън"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След края на съвместното учение на военноморските сили на САЩ, България и Румъния, американският ескадрен разрушител "Тръкстън" остана в международните води на Черно море. Екип на БНТ прекара един ден с неговия екипаж. На борда на кораба се качиха и кадети от Морското училище във Варна, а румънски спецчасти демонстрираха учебно нападение от хеликоптер.

Екипът ни напусна териториалните води на Република България заедно с кадети от Висшето военноморско училище. След около два часа навлязохме в международното морско пространство. Невъоръжена група спецчасти от американския екипаж ни посрещна и ескортира до “Тръкстън“. След като се качихме на борда, командирът на бойния кораб - капитан Андрю Бийн, ни обясни, че ще плаваме повече от 60 морски мили на север, където ще участваме в учение заедно с румънските военноморски сили.

"Ние прекарваме повече време в учебни действия с други американци. Имаме специфични американски процедури. Докато в Европа останалите военноморски сили на НАТО работят заедно много повече от нас. Затова тези упражнения са много по-важни за нас, от колкото за нашите съюзници в НАТО. Помагат ни да тренираме ефективно в международна обстановка", коментира капитан ІІ ранг Андрю Бийн - командир на ескадрения разрушител “Тръкстън”.

Американският миноносец "Тръкстън" може да се сражава във враждебна среда, изпълнявайки няколко мисии едновременно: въздушни военни действия, подводни атаки и разрушаване на вражески цели. На борда му има голямо разнообразие от оръжейни и защитни системи, които “виждат” всичко в радиус от над 200 морски мили. Кадетите от Висшето военноморско училище са поканени в контролния център на бойните и отбранителни системи на "Тръкстън".

Осъществяваме информационна връзка на разстояние от 150 морски мили с румънските и българските си колеги. Най-трудната част за екипажите от различни националности е комуникацията, казва лейтенант Катрин Репърт.

"Най-трудното нещо за различни кораби е да комуникират. Всички сме на различни честоти, имаме различни методи и затова поддържането на комуникацията между нас и румънските и българските ни съюзници е сериозно усилие, върху което продължаваме да работим и днес", заяви л-т Катрин Репърт - офицер “Тактически операции”.

Лейтенант Репърт управлява и координира всички участници в учебните действия. Ескадреният разрушител "Тръкстън" остава в движение по време на цялата операция. Един от хеликоптерите на борда заема отбранителна позиция във въздушното пространство около военния кораб. Румънският спецекип демонстрира нападение от хеликоптер и агресивно превзема една от палубите. И американските, и румънските бойци показват различни техники за претърсване и обезвреждане.

Не само обмяната на опит за изпълнение на военни операции е важна тук, коментират варненските кадети. Връзките и взаимоотношенията между хората от различните националности, които се създават по време на тези демонстрации, също са от изключително значение. Техниката, с която разполагат е само с 30-тина години напред от нашата, шегуват се момчетата след обучение за реакция при пожар на една от другите палуби.

"Ползвахме техните костюми, които са за борба с пожари. Разполагат с доста техника, нали и ние имаме, но това е САЩ - няма за какво да си говорим. Мисля, че трябва да се гоордеем, че можем да направим същите неща, които и те могат", сподели мичман Александър Макавиев – курсант специалност “Електроника” във "Военноморско училище “Н. Вапцаров”.

След военното учение командирът на ескадрения миноносец ни кани на мостика, заедно с българските кадети. Моряци от екипажа ни обясняват как се управлява бойният кораб по време на пътуването към дома.

Командният център се намира на четири нива над главната палуба. Бяха ми нужни 19 години, за да се изкача до тук, казва Бийн.

"Това, което направихме днес, беше планирано само за няколко часа заедно с нашите съюзници. Просто въпрос на тренирани военни професионалисти, които се събират, създават съвместни планове, работят по определени стандартизирани схеми и изпълняват задълженията си. Това е същността на НАТО – да осигури тази инфраструктура, за да може да се сработим бързо и без трудности, когато се налага", заяви капитан ІІ ранг Андрю Бийн - командир на ескадрения разрушител “Тръкстън”.

Информацията за тренировъчните мисии между България, Румъния и САЩ е засекретена. За екипа ни остава екстремното преживяване да бъдем един ден на борда на “Тръкстън” - в международни води, на повече от 70 морски мили северно от варненското пристанище.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад