Ученици събират средства за Олимпиада по математика в Сеул

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ученици събират средства, за да участват в Олимпиадата по математика в Сеул. Тази история избрахме да ви покажем в това издание на "Денят започва". Причината е, че за разлика от големите батковци и каки в най-горните класове, за тези от 5-6 клас и 8-9 клас разходите за участието в подобно международно състезание не се поемат от Министерството на образованието.

Най-вероятно това е защото подобни състезания за по-малките се организират едва от десетина години, сподели учителят по математика на героите в нашата история Иван Ангелов. Надежда все още има и в момента се водят разговори с представители от министерството на среща под патронажа на президента по въпросите за финансиране на отбори от природоматематическите науки и предполагам, че от тук нататък ще се търси решение, добави още той.

А нашите малки математици са възпитаници на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" в град Варна и новината от тази сутрин е, че три екипа, сформирани от техни съученици, са спечелили три награди на НАСА, сред които и най-голямата. Репортерът на БНТ Галин Георгиев ни запозна с математическия елит, готов да вземе участие в това голямо международно състезание. Самите те споделиха какво представлява подготовката им. Малко време остава преди техните учители и ръководители да решат кой ще влезе в двата отбора за Сеул.vlcsnap-2014-03-25-08h52m47s16

"Ще пътуват общо 8 деца - 4 от малките и 4 от по-големите. Нужни са пари само за самолетните билети, защото разходите по престоя се поемат от организаторите, даже миналата година България беше домакин. Обикновено билетите за тази дестинация са между 800 и 1000 евро, в зависимост от ползваната авиокомпания", обясни Иван Ангелов.

Всеки, който има желание и възможност, може да помогне. Как може да стане това - може да разберете като се свържете с екипа на "Денят започва" на телефон 02 814 22 80 или на електронна поща start@bnt.bg

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад