Спор за българската позиция за кризата в Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Позицията на България за украинската криза от вчера е по-ясно очертана. След Консултативния съвет по национална сигурност при президента, стана ясно, че страната ни не признава референдума в Крим за легитимен и се надява да не се прилагат шикоромащабни санкции. Волен Сидеров напусна Съвета, а "Атака" протестира пред Президентството.

Ние имаме някакво удовлетворение от участието си с този Консултативен съвет, защото благодарение на нашето участие първоначалния вариант на войнствена декларация, който е написан от Плевнелиев и антагонизира Русия срещу България, е отпаднал, заяви в "Денят започва" Магдалена Ташева - депутат от ПГ на "Атака". Все пак напуснахме Съвета, защото приетият текст легитимира нацисткия преврат в Киев, където в момента на ключови позиции са нацисти, допълни тя.

За нас е важно България да излезе с единна позиция и това е национално отговорната позиция на страна-членка на ЕС, каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Мария Габриел и добави, че България за първи след приемането си в Евросъюза се сблъсква с предизвикателството активно да защити демокрацията, правата на човека и международното право. Според нея ако има форма на нацизъм в Украйна, това е руският нацизъм. Ясно е, че не може да се говори за референдум и става въпрос за "псевдореферендум под дулото на оръжия", за териториално анексиране, заяви Габриел.

БСП има позиция за ситуацията в Украйна вече 10 дни, която засегна всички аспекти на проблема, а не само референдума в Крим, припомни соцдепутатът Валери Жаблянов. "Ние смятаме, че без една мирна Украйна, без възстановяване на държавността, без едно демократично избрано правителство, без демократично избран парламент, мерките в Украйна за стабилизиране на ситуацията ще са изключително половинчати", добави той.