200 хил. лв. очаква болницата в Русе за ремонт на детското отделение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От Министерството на здравеопазването са обещали тази година да отпуснат 200 хиляди лева за ремонт на Детското отделение в Русе. В сутрешния блок на БНТ ви показахме старата сграда с общи санитарни помещения, с която има вътрешни течове, а по стените – мухъл. Ремонтът обаче само от части ще реши проблема на отделението, защото сериозни преустройство не могат да бъдат направени.

В Педиатричното отделение има 45 легла за болни деца и още 30 за майките, които ги придружават. Ако е пълно, на близо 70 души им се налага да ползват три санитарни помещения.

Д-р Владин Петров – изп. директор на МБАЛ – Русе: Нашата идея още миналата година беше, вместо да правим един частичен козметичен ремонт, да преместим детското отделение в новата сграда, където има всички условия за децата и техните придружители. Всяка стая си има собствен санитарен възел, баня, няма да се налага да къпят децата в мивките в болничните стаи.

Засега Детското отделение не може да бъде преместено на 9-тия етаж в сградата на Хирургичния блок. За него болницата води съдебен спор с Центъра по онкология и на първа инстанция е загубила делото, а втората още не се е поизнесла. За да се подобрят условията, обаче, е нужен спешен ремонт. Болницата е поискала 200 000 лева, за да се направи още едно санитарно помещение, да се шпакловат и пребоядисат стените, за да се отстрани мухълът.

Добрин Данев – народен представител: Искам и съм упълномощен от името на министърката да заявя, че тези средства са заложени в капиталовите разходи.

Д-р Руденко Йорданов – член на УС на МБАЛ- Русе: Каквито и средства да се похарчат за това детско отделение, конструктивно сградата не позволява да бъде разгърнато детското отделение в съвременния му вид. Ще се наложат още веднъж ще се харчат пари.

Според представители на местната и на държавната власт, а и на самите лекари, ако най-после се изясни собствеността на отделните лечебни заведения в района, ще бъдат отстранени и проблемите. Съдебните спорове и уточненията обаче продължават вече години. А до тяхното разрешаване, за да не се наливат напразно средства, ще се правят само козметични ремонти.