Ботьо Ботев за акцията в Лясковец

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бившият директор на отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция" Ботьо Ботев коментира в студиото на "Денят започва" акцията в Лясковец, при която беше убит служител на реда. Той изказа съболезнования за загубата на колегата си, с когото е работил и го познава като изключителен професионалист.  Да се прави оценка на една такава трагедия е трудно, а и от професионален аспект - некоректно, подчерта Ботев. В една такава ситуация един дребен детайл може да се окаже съществен.

Съществуващата информацията за стрелеца от Лясковец е била подценена, убеден съм, че е имало 100 начина в миналия период проблемът да се реши и то на местно ниво, подчерта бившият шеф на отдел "Убийства". Макар че практиката показва не един и два случая, в които именно такива психично болни, при приложени законодателни форми и методи, за да бъдат изолирани от обществото,  след известно време са пускани и след това извършват действия, коментира Ботьо Ботев.  Трябва много институции да вземат отношение как най-добре законодателно да се решат проблемите.

Не би трябвало да се прави аналогия между случая в Лясковец и случая "Белите брези" - там проблемите са други, заяви Ботев.