Отчитат 7% ръст в продажбите на недвижими имоти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

7 % ръст отчитат брокери на сключените сделки с недвижими имоти за първите два месеца тази година спрямо миналата за същия период. Само за 2013 цените на имотите са спаднали с до 2 %, сравнено с 2012. Това е и причината все повече българи да предпочитат да си закупят собствено жилище в големите градове.

Освен че са се увеличили продадените жилища, запитванията към брокерите също са нараснали с 15% за първите два месеца тази година, спрямо миналата за същия период. Обяснението за това е благоприятният климат през зимния период. Профилът на купувача е човек на средна възраст, на постоянен трудов договор, заплащайки в брой. Тенденцията младежите да наемат квартири се променя.

Калоян Богданов - брокер на недвижими имоти: Доста от студентите не наемат квартири, а направо родителите им купуват имот, макар и малък, който те да ползват по време на следването си в София и евентуално в бъдеще.

Новите жилища са най-търсени, а цените им остават същите, като през миналата година.

Тази година двустайните апартаменти са предпочитани от купувачите. Те струват около 55 хиляди евро, за сметка на 2013, когато българинът е развързвал кесията си за тристаен апартамент на цена- 65 хиляди евро. Тенденцията да се купуват имоти в квартали, в които има метро, остава. Не са малко и хората, които търсят жилище в район, в който са живели.

Калоян Богданов - брокер на недвижими имоти: Има и много хора, които в момента се възползват от ниските цени на имотите и продават в момента, за да купят по-голям или по-качествен имот, обикновено в квартала, в който са живели много години. Хората като цяло харесват квартала, в който си живеят, дали под наем или в собствен имот.

През последните 6 месеца българите, които живеят в чужбина, инвестират събраните пари в жилище у нас. Специалистите не скриха притесненията си от евентуалния спад на руски и украински клиенти по морските курорти, заради сривът на рублата и политическата криза в Украйна.