Черни таксита в Кюстендил

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Двама незаконни превозвачи, предлагащи превоз с т.нар. черни таксита са били заловени за десетина дни от ДАИ – Кюстендил. Те предлагали услугите си срещу стойността на билета за обществения превоз за съответното разстояние. Организацията се правела дори и в социалните мрежи, разказаха инспектори в Кюстендил.

Най-често шофьорите на черните таксите предлагали превоз до София, или до близките села. Имало обаче и такива, които извършвали превози от и до Северна България с бусове, през територията на Кюстендилска област.

Росен Димитров – началник на ДАИ – Кюстендил: Много хора, които работят на територията на София, живущи в Кюстендил, сутрин като пътуват са двама, но решават да си избият бензина, или нещо подобно. Спират на спирката и предлагат услугата си на хората, които чакат за автобуса... Имаме и незаконни превозвачи вече и вътре в самия град - да кажем от складовата база в Кюстендил до някоя друга точка в града или до някое село. Ние сме много находчиви, организират се и във Фейсбук пътувания.

На заловените нарушители  са издадени наказателни постановления, свалени са им и номерата. От ДАИ предупредиха, че санкциите са доста високи.

Росен Димитров – началник на ДАИ - Кюстендил: 1600 лв. е глобата, шест месеца принудително се спира автомобилъти се оставя на платен паркинг. Тези незаконно превозвачи – леки автомобили и бусчета едва ли си струва да си позволят риска.

От ДАИ обясниха, че имат сигнали за нарушения и от страна на законни провозвачи. Това са таксиметрови автомобили, които също отнемат пътници от гари и автобусни спирки. Те обаче работели основно по вътрешните линии и до селата в общината. Инспекторите предупреждават, че подобно пътуване носи висок риск и за пътниците.

Началникът на държавната автомобилна администрация в Кюстендил е категоричен, че проверките ще продължат и в бъдеще.