Археолози откриха отоплително съоръжение в Сандански

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Уникално отоплително съоръжение –зидана пещ с отводнителни канали, разкриха архелозите на терена на раннохриситянския Епископски комплекс от 5-6 век в Сандански. В момента там продължават и строително-реставрационните дейности по изграждането на Археологически парк, който в завършен вид ще покаже ансамбъл от три базилики от зората на ранното християнство. За находката разказват Надежда Василева и операторът Иван Терзиев в "Денят започва".

В помещение близо до баптистерия на базиликата е разкрито съоръжението, което според археолзите е част от отоплителната система на ранно-християнския комплекс.

"В рамките на България нямаме такъв аналог досега откриван. Оказа се, че попадаме на една раннохристиянска пещ с казан, на 4 ъгъла има димотводи, градени от канализационни тръби и тука е ставало затоплянето за водата, която е била необходима при кръщението в баптистерия", пояснява Владимир Петков - директор на Археологически музей, гр.Сандански.

В помещението със зиданата пещ е открита подова венецианска мозайка. Сред ценните находки са керамични керемиди с различна украса.

"Те са едни големи керамични керемиди с размери 40 на 80 сантиметра, украсяваниот производителите, които по този начин са

маркирали ателието, в което са произвеждани", разказва Владимир Петков.

Продължават и проучванията на още едно ново помещение на площ от 50 квадратни метра. Това е южният параклис на ранно-християнския комплекс.