Какви умения трябва да усвои полицейското куче?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяко куче ли става за полицейски помощник и какви умения трябва да има? Отговорите разкриха водачите на 13 полицейски кучета от Търговище, Разград и Шумен, които проведоха тридневна изпитна проверка в Търговище. Животните демонстрираха уменията си да работят по следа, да задържат престъпник и да разкриват наркотици. Денислава Атанасова запозна зрителите на "Денят започва" с нужните умения, за да стане кучето полицейско.

Без значение дали се издирва човек, дали се търсят наркотици или бомби, кучета отдавна са пълноправна част от органите на реда. Четиригодишната немската овчарка Верон е част от тричленния състав на „четириногите полицаи" в Търговище. Работи по мирисова следа и вече успешно се справя с разкриването на крадци.

„На седмицата имаме два пъти занятия с кучето, през другото време - социализация и най-вече игра. Всичко е игра за кучето“, обяснява Диян Колев, водач на Верон.

За обучение се предпочитат мъжки екземпляри. Черният лабрадор ретривър отлично надушва наркотици, а немската и белгийска овчарка масово се използват за откриване на заподозрян или за залавяне на бягащ престъпник. Сериозното обучението на полицейските помощници започва на 9-10-месечна възраст и протича във вид на игра. Никога не се прилага насилие и се разчита на ловните инстинкти на животните.

„Трябва да е добре физически развито, да имат добро обоняние, слух и основното - да действат единствено и само по команда на водача“, казва Спиридон Йорданов, инспектор в сектор „Криминология“ при ГД„Охранителна полиция“ на МВР.

Изпитите в Търговище включваха работа по следа, послушание и атака и защита.