Българите в ЦЕРН

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ЦЕРН е лидиращата лаборатория в областта на физиката на елементарните частици не само в Европа, а вече и в света. Там е разположен най-мощният ускорител - Големият андронен колайдер и там работят български специалисти по различни проекти. Това заяви в студиото на "Денят започва" доц. Борислав Павлов, български учен в ЦЕРН. Когато става въпрос за откритието на Хигс бозона - това са експериментите CMS и ATLAS, като в експеримента CMS България има съществено участие. Доц. Павлов уточни, че самият той е част от екипа, който работи в него. Тези открития не се случват мигновено, а са продукт на дългогодишна работа, поясни той и допълни, че това е интересна работа, която отнема много години. В нашия проект участват около 30 българи, каза доц. Павлов, а в самия ЦЕРН са може би над 100.

В момента тече надграждане на ускорителя и би трябвало да заработи от Нова година и очакванията са да се съберат данни при по-високи енергии - да се потвърди или отхвърли наличие на суперсиметрия или други теории.

По телефона в разговора се включи и Снежина Димитрова, директор на Обсерваторията във Варна. Тя заяви, че една от основните мисии на ЦЕРН е образованието. Създаден е образователен офис за повишаване на квалификацията на учители, а също и на техните ученици. От 2010 година български ученици посещават ЦЕРН, като бройката им вече надвишава 1800, каза още тя.