Увеличаването на осигурителните прагове затруднява земеделците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дафина Маркова е в земеделския сектор от 15 години. Започнала е с обработване на 2 000 декара земя, сега са станали 9 000. На трудов договор във фирмата й работят 8 души, сред които и агроном. Увеличаването на осигурителните прагове в година, която е изключително неблагоприятна за развитието на културите, като дъждове, пропаднали площи, ситуацията става още по-тежка.

"Всичко, което се изискваше от нас като социални и здравни осигуровки, сме изпълнявали стриктно, но ми се струва, че ако има пак увеличение, вече няма да може да издържим. Нещата вече стават нетърпими. Всичко се решава ей така, на ход, нищо не се решава в перспектива", казва тя.

Заради несигурната бизнес среда, ниските изкупни цени, които не са променяни от отдавна, сметките на Маркова все по-трудно излизат. Питам я ще се увеличат ли много разходите й с вдигането на осигурителните прагове в сектора.

"Ще се отрази, разбира се, как няма да се отрази, след като рентите са високи, арендите, наемите, след като социалните и здравните се увеличат, данъците ни са високи, при такива пропадания на площите, калкулацията ни излиза на червено. Нито мога да намаля заплатите, нито мога да намаля персонала, защото даже и този, който имам, е в недостиг", обяснява Дафина Маркова.

Но според Дафина не заплатите и осигуровките товарят най-много нея и колегите й, а това, че не могат да правят дългосрочно планиране. Бизнесът иска спокойна обществена среда и дългосрочна визия, за да постига устойчини резултати.

"Аз си представям моя бизнес като геометрична прогресия, ако започна от една точка, целта ми е да я разгръщам и да правя най-доброто. Само че в този процес има увеличение на нафтата, наеми, има увеличение на препаратите, които ползваме, имаме увеличение на торовете, всичко това се струпва и все повече в годините ни затормозява", коментира Дафина Маркова.

Текст

Тя е наясно, че сметките на държавата трябва да излязат, но и нейните също. Затова иска от държавата поне 5 години напред да са ясни размера на данъците, осигуровките и законодателните изисквания към сектора, за да може да планира своята дейност и да постига ръст в производството. А щом има ръст и заплатите ще растат и сумата за осигуровки също.