Световен ден на сърцето

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес светът отбелязва деня на сърцето. Прогнози на Световната здравна организация сочат, че най-смъртоносните и у нас сърдечни заболявания към 2030-та година ще отнемат по 23 млн. живота на година в света. В България превантивно редовното мерене на кръвното трябва да започне при мъжете над 45 години и жените над 50. Акцент в кампаниите тази година е превенцията именно на нежния пол, който масово подценява проблемите със сърцето, определяйки ги като типично мъжки. Вижте репортажа за "Денят започва".

Подценяване на симптомите и тютюнопушене - това са причините, които довеждат Лиляна по спешност в интензивното отделение.

Ден след животоспасяваща операция на сърцето тя е в почти пълна кондиция. Направила си е и важна равносметка.

"Знам, че не съм живяла здравословен начин на живот. Последните години особено. Бях спортистка, но оставих теглото ми да нарасне стресово, състояние на живота, нездравословно хранене и това са все фактори, които медицината ги казва нали... Младите жени се гледат сега, те се развиват, ходят на фитнес... Ние едно време спортувахме активно, но след това се изоставяме на по-стари години и това се отразява", споделя Лиляна Кънева.

Сега Лиляна си обещава да живее здравословно заради тримата си внуци. Случаи като нейния се срещат често, твърди доц. Иво Петров.

"След менопаузата жените много бързо наваксват от гледна точка на заболеваемост - сърдечно-съдова. И за съжаление при тях усложненията са много по-високо рискови и смъртността е по-голяма", казва доц. Иво Петров - Национален консултант по инвазивна кардиология.

Хубави тенденции в борбата със сърдечните заболявания у нас все пак има. Стандартът„златен час” вече се спазва и пациентите са в операционната преди 90-тата минута, твърди националният консултант. За да се намалят инфарктите с фатален изход е важно още познаването на симптомите и адекватната първа помощ. Задължително е при остра болка в областта на сърцето и изтръпване в ръката, съчетани с потене, незабавно да се потърси лекарска помощ, а болния да бъде поставен в легнало положение. На световния ден на сърцето – 29 септември кардио болниците в големите градове на страната отварят врати за безплатна профилактика.