"България от край до край"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От днес в рамките на “Денят започва” стартира кампанията “България от край до край”. Проектът ще търси отговор на въпроса, отдръпнала ли се е държавата от най-крайните си точки.

Авторът Йордан Димитров, операторите Михаил Врабчев и Огнян Колчаков, и камерният техник Кристиян Караиванов, пропътуваха стотици километри по западната и южната граница на България, за да видят учудващо големите сърца на обикновените хора. Независимо колко са бедни, те винаги са готови да помогнат на другия.

„България от край до край“ ще разкаже историята на последната пазителка на ключа от местна църква. Тя живее в село Бобешино на самата гранична бразда със Сърбия. Жената още спазва вековната традиция да дава ключа на всеки, който го поиска. Екипът ще мине и по стъпките на цар Самуил, 1000 години след битката, в която са ослепени неговите войници.

"Държавата по краищата си ерозира, но за щастие има едни стожери, едни воини, които живеят все още там", обясни Йордан Димитров, който е автор на документалните филми. Героите в поредицата са тъжни, самотни, обезверени до голяма степен, но много от тях се борят, разкри той.

Горд съм, че БНТ подкрепи подобна идея, каза Димитров. Той подчерта, че Даниел Чипев, директор на Дирекция „Информация“ в БНТ, е съдействал и влял много желание в реализирането на проекта.