Банковата сигурност и политическите решения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в студиото на "Денят започва" бяха Димитър Горов от КБ и Димитър Главчев от ГЕРБ. В петък чухме от БНБ няколко неща: отнема се лиценза на КТБ, липсват документи от кредитни портфейли на банката за 3.5 милиарда лева, мажоритарният собственик на банката Цветан Василев е изнесъл 205 милиона лева през българската граница. От прокоратура разбрахме, че изнасянето на парите е станало в продължение на 3 години по схема.

Диритър Горов каза, че за него това е било изненада. Той каза, че за него е важно в момента да се направят изводите, защото според него първите действия, които са предприети на този етап, са свършили работа. Той смята, че трябва да се направи анализ на всичко, което се е случило, през всички тези години с КТБ, за може да бъдат предотвратени бъдещи такива случки.

Дилитър Главчев каза, че до някъде е изненада, че от БНБ са представили по такъв начин това, което се случва, от друга страна не е изненада, че поредна институция губи доверие. Според него политическото управление в лицето на тройната коалиция БСП, ДПС и  "Атака" е в политически банкрут. Производството по несъстоятелност беше открита на 14 юни миналата година от хората, които излязоха на улицата, каза Глачвев.