Родители на болно дете в бюрократичен капан

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Родители на дете с увреждания от Русе са принудени да доказват на институциите, че дъщеря им се нуждае от спешни медицински грижи. Състоянието на 4-годишната Мария се влошава непрекъснато, а семейството й няма средства да плати за необходимото лечение. Бюрократични спънки не позволяват да се възползват и от отпуснатата за целта финансова помощ от Общината, разказва за "Денят започва" Радина Костадинова.

Заради усукана пъпна връв Мария се ражда с 80% нефункциониращ мозък. Въпреки че лекарите не дават надежди тя да живее, родителите се борят с тежката диагноза до днес. Проблемите обаче се изострили, когато започнали да й никнат зъбите. Преди месец Мария е била приета по спешност в русенската болница, тъй като венците й се инфектирали и детето отказвало да се храни и да пие вода близо седмица.

„Човек трябва да реагира на момента и веднага, защото все пак е с много малко запазен мозък жив и тя не може да издържа на подобни болки”, обяснява Марин Маринов.

Мария е изписана с обяснението, че лечебното заведение не разполага със специалист „Детска стоматология и анестезиология”. Тогава родителите й търсят помощ в София, но разходите се оказват непосилни за семейството.

„Ние гледаме детето си със 140 лева на месец. Тя е личен асистент. Аз трябва да съм задължително регистриран в БТ, за да отговаряме на критериите на чл. 9", обяснява таткото Марин Маринов.

Маринови са продали цялото си имущество и живеят в общинско жилище. Нямат възможност и да теглят кредит. Затова таткото на Мария се обръща към Община Русе за еднократна финансова помощ. С решение на Общинския съвет е отпусната максималната сума в размер на 1000 лв., но условията за усвояването й поставили семейството в бюрократичен капан.

„За съжаление обаче Общината не зачита документите, които ние представихме във вид на гориво и т.н. и постави допълнителна клауза, че ще бъдат изплатени по банков път”, разказва Марин Маринов и допълва: „Впоследствие се оказа, че няма такава практика в България, където да отидеш някъде, да извършиш дадена интервенция. Никой не се наема да ми лекува детето по техните критерии и техните изисквания."