Студентски етюди в градския транспорт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Студенти от Великотърновския университет рецитират поезия в градския транспорт. До 16 юли всички пътници в автобусните линии в старата столица ще бъдат и публика на кратки рецитали. Каква е атмосферата във великотърновските автобуси през горещите летни дни разказва за "Денят започва" Зорница Илиева.

Всеки делничен ден срещу билетче от 0,70 стотинки великотърновци могат да се качат в автобус и да се потопят в света на поезията. Кратките театрални етюди са дело на студенти от експерименталния театър „АЛТ“.

„Това всъщност е един театрален етюд в монологична форма, който кръстихме „Послания“. Използваме принципа на провокация и на внезапното взаимодействие със зрителя и докато той се вози, пътува на някъде, внезапно, разбира се, с негово разрешение, му представяме някое кратко красиво българско произведение“, споделя Стилиян Славов – студент.

Повечето пътници остават приятно изненадани и се оставят на провокацията. Казват, че така студентите разнообразяват много приятно краткото им пътуване:

„Прекрасна идея! Особено щом става въпрос за български автори и за такива млади хора като вас.“

„Мисля, че е много яко! Въпреки че пътят не е дълъг, това го прави доста по-интересен.“

„За нас по-възрастните е едно удоволствие.“

Автобусите във Велико Търново за първи път станаха сцена за младите таланти през октомври миналата година и сега отново разнообразяват лятото в старата столица.

„Така ни се иска културата и творческите инициативи да бъдат навсякъде и ежедневието на гражданите да се разнообрази малко с нещо по-позитивно и артистично“, казва Ивелина Русева, един от организаторите.

Инициативата се реализира в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.