Пряко от Варна - разговор с министъра на транспорта Данаил Папазов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До края на деня е възможно да има резултати от вътрешното разследване, което Министерството на транспорта провежда за катастрофата на гара Калояновец, каза в предаването “Денят започва” министърът на транспорта Данаил Папазов. Това е отделно от работата на следствените органи, които продължават своето разследване.

На 12 юли влакът от София за Варна дерайлира в района на гара Калояновец, Старозагорско. При катастрофата загина машинистът и 14 души бяха ранени.

Прегледана е цялата инфраструктура и вагоните, няма установени в момента причини, които да са предпоставка за такъв тежък инцидент. И по трасето, и по вагоните всичко е било в добро техническо състояние, каза министър Папазов. Той каза, че пострадалите се възстановяват добре. Най-тежко е състоянието на помощник-машиниста.

Това е едно трасе, по което нормално със 110 км има право да се движи този влак, но в района на семафора трябва да ограничи до 40 км, за да смени коловозите. В този участък той се е движел с много по-голяма скорост, каза Данаил Папазов.

На въпроса как ще се върне доверието на пътниците в железопътния транспорт министърът припомни:

- Доста отдавна не сме имали в железопътния сектор такъв тежък инцидент с пътнически влак. Мисля, че железопътният транспорт си остава един от най-надеждните.