Портрети от полускъпоценни камъни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

83-годишен пенсионер от великотърновското село Самоводене майстори уникални портрети от полускъпоценни камъни. В продължение на 20 години Чавдар Николов изобразява български революционери единствено от ахати. Как се заражда идеята и какво точно представляват портретите разказва Зорница Илиева в "Денят започва".

83-годишният Чавдар Николов e роден в София, но решил да остави шумния град и от няколко месеца живее във великотърновското село Самоводене. Споделя, че така окончателно може да се посвети на любимото си хоби - да изобразява български революционери единствено от полускъпоценни камъни. Красотата на ахатите го пленила още преди 30 години и така заедно с жена си започнал да събира камъчетата по морския бряг.

"Лятно време обикновено имахме възможност да ходим на почивка на море. Аз работих като старши научен сътрудник и след това имах свободно време, което го оползотворявах като се занимавах с този материал, който събирахме с жена ми в течение на 10-ина години, докато ходехме на почивка", разказва майсторът.

Чавдар събира внушително количество шарени камъни, които сортира по форма, цвят и големина. Първоначално майсторът решава да прави просто мозайки, но любовта към историята го подтиква да рисува с камъните образи на видни български революционери. Така за 20 години успял да изобрази Левски, Ботев, Раковски.

"Аз ги използвам, защото имат такова голямо разнообразие и красота. В случая това беше добре дошло за реализирането на моята идея. Реших, че трябва да ги използвам именно като правя портрети на личности, които са герои в българската история, и започнах с Ботев", разказва Николов.

Майсторът споделя, че работата е много прецизна и камъните трябва да бъдат внимателно подбирани. Усилията, обаче, си заслужават, тъй като ахатите са залепени със специална смола, която на практика превръща портретите във вечни.

"Техниката, по която работех, си я измислих сам - правя снимка на портрета, за да използвам контурите на образа, за да бъде той реален по форма и по размери. Очертавам го върху пластилин, който съм разтлал. Разчертавам подробности по портрета и след това започвам да запълвам съответно с избрани по цвят и форма камъни, което е най-дългият процес", споделя творецът.

Семейството и приятелите на Чавдар подкрепят усилията на самоукия майстор. Творбите му са оценени и от професионални художници, които често го канят в изложби из цялата страна.