Българската Коледа помага за диагностициране на децата в Кърджали

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стотици деца от Източните Родопи вече могат да разчитат на навременна и качествена медицинска помощ. Многопрофилната болница за активно лечение в Кърджали получи два много важни апарата, благодарение на инициативата „Българската Коледа”. С тях малките пациенти имат достъп до ранна диагностика и лечение на заболявания на слуха и зрението, разказват за "Денят започва" кореспондентите на БНТ Валя Атанасова и Красимир Георгиев. Дарението е особено ценно, защото децата няма да пътуват стотици километри до университетски клиники за изследване, което продължава не повече от три минути.

Двата апарата са малки и удобни за употреба. С тях се работи бързо и лесно без болка за децата. Българската Коледа дари отделението по неонатология с портативен тестер за ранен слухов скрининг. Още след раждането лекарите вече знаят има ли детето проблеми със слуха.

„Важно е да чува едно новородено, защото това е връзката му с околния свят. С майка му, с близките, с обкръжаващата го действителност", казва  д-р Жечка Велева, завеждащ неонатологично отделение при МБАЛ „Д-р А.Дафовски” - Кърджали.

Апаратът се използва от един месец и досега няма бебета със слухови проблеми. Очното отделение също получи нов апарат за измерване на зрението.

„Дава ни възможност да изследваме деца в много малка възраст, което досега не беше възможно, защото едно дете трудно стои на големите апарати. И се налагаше те да пътуват до големите градове”, споделя д-р Ерхан Мурат, завеждащ очно отделение.

Очакванията са над 200 малки пациенти годишно да използват новия апарат.

„Няма нищо по-добро от това детето да има възможността да види своята майка, своите близки и родители. Това е голямо щастие за всяко едно семейство”, убеден е д-р Тодор Черкезов, д.м. изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р А.Дафовски” – Кърджали.

Дарената от „Българската Коледа” техника не лекува, но дава шанс на стотици семейства от Кърджали да разберат здрави ли са децата им и ако се налага, да започнат лечение преди да е станало късно.