Съдът в Елена реши инвалид да връща над 6000 лева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Социално слабо семейство от еленското село Константин, за което „Денят започва” първи ви разказа, ще трябва да връща изхарчено неправомерно получено богатство с държавните лихви. Нури и Атче Хаптулови се прочуха като бедняците-милионери след като техническа грешка за двайсет и осем хиляди лева ги превърна в едно от най-богатите семейства в региона.

След близо година от началото на историята за бедняците-милионери от еленското село Константин, сагата на Нури и Атче най-накрая приключи. Уви, не с щастливия край, на който и двамата се надяваха. Районният съд в Елена осъди 58-годишния пенсионер да връща похарчените шест хиляди лева от неправомерно получените двайсет и осем, заедно с лихвите. Това е непосилно за семейство Хаптулови.

„Те сега с лихвите ще станат 12 хиляди лева, след лихвите повече ще станат, не мога да ги върна. Социално слаба съм! Нямам пари, аз да връщам тези пари, щом ги е сгрешила тя, да се оправя. Ей сега ще почне снега, нямаме, нито дърва... Ние нямаме никаква вина, вината е в социалните”, каза Атче.

„Нямат никакви възможности с една кирлива пенсия, нищо не могат да правят, ток и вода да се плати, една торба брашно и това е, дори за лекарствата му и се спира. Те са направили грешката по време на сядането върху стола, да не се заблуждават с кафета и цигари, а да внимават хубаво с писалката какво пишат”, каза дъщеря им Зюлбе.

А техническата грешка социалните допускат при изготвянето на платежни нареждания в средата на миналата година. Така вместо инвалидна пенсия, Нури получил „златен джакпот” от двайсет и осем хиляди лева. За по-малко от четири месеца двамата със съпругата му изхарчили над шест хиляди лева, тъй като решили, че това са обезщетения, които имали да получават.

„Трябваше да бъдат възстановени парите, защото очевидно това е техническа грешка и другото, което искам да споделя с вас е, че това семейство не е социално слабо спрямо другите в селото и общината, защото жената работи, мъжът получава пенсия, интеграционни добавки, съвсем не са социално слаби”, обясни госпожа Халилова от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Велико Търново

И въпреки, че съдът е взел своето решение историята за богатството на Нури и Атче предизвика съчувствие сред местните жители в село Константин. Хората недоумяват как двамата ще връщат хилядите левове при условие, че преживяват с по-малко от двеста лева на месец.

За Нури и Атче остава последна надежда – двамата могат да обжалват съдебното решение до края на следващата седмица в окръжния съд във Велико Търново.