Нелегални бензиностанции в Русе

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Галя Пенчева, репортер на БНТ в Русе, разказа за предаването "Денят започва" за нелегалните бензиностанции, открити на пътя Русе – Бяла, където има 10 ТИР паркинга. За едно денонощие митнически служители от Русе са разкрили 2 такива случая, иззети са 4 тона дизелово гориво.

Фикрет Акташ е собственик на ТИР паркинг. Казва, че шофьорите на големи камиони, зареждат предимно на южната ни граница и никой шофьор на камион не е споделял да са му предлагали дизелово гориво от нелегални бензиностанции. Той допълни, че няма информация за нелегална продажба на гориво.

Според митничарите, между собствениците на ТИР паркингите и хората, които организират нелегалната продажба на гориво няма връзка. Незаконните бензиностанции често се появяват на едни и същи стоянки. Последният разкрит случай е такъв. Митническите служители се натъкнали на колонка за зареждане на дизелово гориво, свързана към заровен в земята резервоар, пълен с 2 тона течност.

Явор Димитров, зам.-началник на Митница Русе, заяви: "Преди месец на същия ТИР паркинг беше открита така наречена "мобилна бензиностанция." Автоцистерна, от която директно от нея се продаваше гориво."

При проверката митничарите открили и втората нелегална бензиностанция оборудвана с два резервоара, с помпа, с брояч и пистолет за зареждане. От нея те са иззели също 2 тона гориво.

Явор Димитров – зам.-началник на Митница Русе, допълни за иззетото гориво: „То отговаря по характеристики на другото, продавано на първия паркинг.”

Задържаното дизелово гориво се изследва в лаборатория. Само за последните 3 месеца по пътя Русе – Бяла са разкрити 5 подобни бензиностанции, в които е имало 30 000 литра гориво.