За цената на хляба

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва" е Мариана Кукушева, Председател на Управителния съвет на  Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, която обясни за зрителите на БНТ, че не може има категоричен отговор за динамиката на цената на хляба. Тя допълни, че потребителите първо плащат задълженията си към монополисти, следват задължения към банковите институции,  разходи за лекарства, а накрая - каквото остане за трапезата.

"Истината е, че за да има повече пари за хляб, трябва да бъдат изпълнени няколко условия - първото е да покачим своята производителност, а от там и доходите си. Втората възможност е въвеждането на диференцирана ДДС ставка за хляба, каквато е практиката в ЕС", каза Кукушева.  Тя допълни, че хамбарите са пълни и стимулирането на земеделските производители ще дойде не от повишаването на цената на зърното, а от мерките за обезщетяване, определени от ЕК, които ще бъдат изплатени през юни 2015.

Юлия Стефанова, репортер на БНТ за "Денят започва" ни отведе в софийска пекарна, за да провери дали слабата реколта на зърно, наводненията в страната и търсенето на закуските ще повлияе върху цената на хлебните изделия.