За задържаните българи в Белград

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Седемте арестувани българи, последователи на движението "Фалун Дафа", остават в следствения арест в Падинска скела. Според сръбските власти те планирали протест срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която започна вчера в Белград.

Седемте български граждани и двама руснаци, които живеят у нас са отведени на информационен разговор от служители на криминална полиция в Белград в нощта на 14 срещу 15 декември. Те са последователи на движението "Фалун Дафа", което е забранено в Китай от 1999 година. У нас то навлиза през 2001-ва година и има около 100 последователи, според Милена Атанасова от Българска "Фалун Дафа" асоциация.

"Това, което те са поискали е било да бъдат свързани с българското посолство в Белград. В полицията са им казали, че бидейки в полицейски участък, нямат право да се свържат с консула, но ще имат право ако бъдат транспортирани до лагер за задържани чужденци", каза тя.

След преместването им разрешили да си купят карти. Така те успели да се обадят на близките си и да им разкажат какво се случва с тях. От Българската "Фалун Дафа" асоциация твърдят, че нашенците нямали намерение да протестират, след като разбрали, че е незаконно. Отишли за да се видят със свои съмишленици.

"Те тръгнаха от София в 16.00 часа в неделя и към 20 часа са пристигнали в Белград. Сръбската полиция ги е чакала в хостела. Знаели са, че ще са там. Със самото пристигане са ги натоварил на бус", разказа Атанасова.

"Фалун Дафа" представлява серия от физически и духовни практики за усъвършенстване. Печели много последователи, но през 99-та година е забранена в Китай. От движението твърдят, че техните последователи са измъчвани в китайски трудови лагери, насилвани са да станат донори на органи, защото практикуващите учението били много по-здрави от обикновените хора. Това накарало нашенците да искат да се присъединят към протеста организиран в Сърбия срещу представителите на Китай, участващи в срещата върха.

От асоциацията се надяват освобождаването да се случи още днес. За Пекин "Фалун Дафа" е опасна за обществото еретична секта и политическа организация, която от чужбина работи против комунистическото управление.

Бетина Жотева от Министерството на външните работи разказа за "Денят започва", че от вчера следобед са в контакт със задържаните българи. Сръбските власти са изпратили нота, от която става ясно, че сънародниците ни ще останат там до приключване на процедурата по принудително отвеждане, свързано със защита на обществения ред и сигурността на Сърбия и нейните граждани.