Трус в коалицията заради втората пенсия - разговор с Радан Кънев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лидерът на ДСБ Радан Кънев - гост в студиото на "Денят започва". 

Радан Кънев изтъкна, че съгласуването на решенията в коалицията има за цел не да няма сърдити, а да се стигне до най-правилното решение. По отношение на пенсионната реформа характерно е, че очевидно не стигаме до най-правилното решение и това е така, защото нито сме си дали времето да го обсъдим, нито сме минали процедурите, по които се обсъжда. "Мисля, че това неделно матине, което е завършило с меморандум, е много далеч от осъзнаване на важността на решението", посочи Кънев. Той определи взетото решение за трансфер на средства от частните пенсионни фондове към НОИ като много лошо от експертна гледна точка. Ако се стигне до това от капиталовата система на личните вноски да се прелеят средства към солидарната система на незабавното харчене, това ще е най-важното политическо решение, което България е взимала във вътрешната си политика от 2000 година насам.

По думите му нито в ГЕРБ, нито в ДПС има достатъчна яснота за важността на такова решение. Той изрази мнение, че при едно спокойно обсъждане ще стане ясно, че това предложение не се подкрепя от нито една парламентарна група в парламента. Радан Кънев посочи, че вчера е имал много дълъг и спокоен разговор с министър-председателя и сподели, че Бойко Борисов е разтревожен, че частните пенсионни фондове не се управляват добре. Радан Кънев подчерта, че не изключва тази възможност, но допълни, че "никой няма доверие на Комисията за финансов надзор - нито аз, нито премиерът, нито обикновените граждани, което е по-важно. Те от една година говорят за одити върху пенсионните фондове, а нищо не сме видяли като резултат".

Трябва обаче да сме наясно, че ако има нередности в пенсионните фондове, законодателството предвижда поредица от мерки - както Кодексът за социално осигуряване, така и Законът за публично предлагане на ценни книжа, по които тези фондове могат да бъдат санкционирани и дори национализирани, ако се управляват много лошо. Той прогнозира, че социалната система в един момент ще рухне по социални причини и затова спестяваме. Нещо, което държавата ни принуждава да правим. "Би трябвало да спестяваме и доброволно, ако осъзнаваме колко тежки за нас ще бъдат старините, защото след нас идват по-малко хора. Те по досегашната система не могат да ни изхранват, както ние изхранваме - пак много трудно, поколението на нашите родители."

Радан Кънев беше категоричен, че възрастта за пенсиониране трябва да се увеличава. Това трябва да се случва плавно, след много сериозно обсъждане и необратимо. Ние сме за разумния подход по тази тема и сме на мнение, че реформите трябва да се провеждат последователно. Финансовият и социалният министър ще решат дали пенсионната реформа ще се замрази за една година, посочи Кънев и допълни, че от Реформаторския блок ще се съобразят с тяхното решение.

Според Радан Кънев реформата в съдебната система ще бъде факт, тъй като, "когато една далавера бъде разкрита на толкова високо ниво, не може да има отговорно управление, което да не я изкорени. Ние трябва по законодателен път да гарантираме, че софтуерът ще бъде различен и ще осигури наистина случайното разпределение на делата. Но това дори не е стъпка от съдебната реформа, а елемент - нещата, които в момента се случват в правосъдието, да не се случват толкова криминално."