Банско остана без втори лифт - "за" и "против" решението на ВАС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новината изненада неприятно жителите на Банско. В Сутрешния блок на БНТ1 кметът на града Георги Икономов и местни хотелиери коментираха, че така зимният курорт ще спре развитието си като туристическа дестинация, потокът от туристи ще спадне чувствително, което пък ще се отрази на качеството на предлаганите услуги и на икономиката в Банско като цяло.

"Как може да се игнорира позицията на всички кметове от област Благоевград? Спомняте си, че преди година всички кметове казаха, че трябва да има ски зона, защото целият регион работи тук. От тук насетне ще има застой както за Банско, така и за зимния туризъм като цяло. Защото едва ли ще се намери нормален човек при тези трудности, при това отношение, при тези проблеми, които се създават, да инвестира в ски инфраструктура и да развиваме курортите", заяви кметът Георги Икономов.

За предаването решението на ВАС коментара и Тома Белев, председател на УС на Асоциацията на парковете в България.

"Условията за развитие на качествен туризъм трябва да бъдат опазвани, независимо дали става въпрос за дюните по Черноморското крайбрежие или за националните паркове. Те трябва да бъдат опазвани, за да могат да се ползват достатъчно дълго време. Легла и храна чуждестранните туристи си имат и у дома. Те идват за едно преживяване, да усещат нещо уникално. Точно тази уникалност трябва да бъде съхранявана, тези уникални обекти трябва да бъдат съхранявани максимално в автентичен вид. Първо, природата да е съхранена, на второ място - да има условия за развитие на качествен и висококатегориен туризъм", подчерта Тома Белев.

Още коментари вижте във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад