Телефонните измамници използват нова схема - обещават телевизионно участие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Последната жертва на телефонните измамници в Русе е 70-годишна жена. Мним инспектор от полицията ѝ обяснил, че телефонният ѝ номер заедно с номера на дебитната ѝ карта са намерени в лидер на престъпна група, която ще посети дома ѝ. Помолил пенсионерката да остави колкото пари и злато има в стара гума на края на улицата, за да примами телефонните измамници, докато от полицията провеждат специализираната акция.

Тук идва и новият момент в схемата - обещанието, че журналистическият екип, който придружава служителите на реда, ще направи интервю с нея и ще бъде показана в новините как помага на полицията. Жената повярвала и се разделила с две хиляди лева и над 30 грама златни накити.

Николай Кожухаров - началник сектор "Противодействие на криминалната престъпност" към ОД МВР - Русе: "За по-реалистично се вкарват журналисти, предавания и т.н., неща, които да поддържат първоначалната заблуда. Това са просто окраски в схемата."
Пенка Неделчева: "Звъняха на свекърва ми по същия начин и тя тръгва да събира пари. Наистина е много стресиращо."

355 000 лева са измъкнали телефонните измамници от русенци през миналата година. В сравнение с 2017 г. сумата е нараснала с 65 000. Миналата година са задържани петима души, вече познати на полицията за същите престъпления.

Николай Кожухаров - началник сектор "Противодействие на криминалната престъпност" към ОД МВР - Русе: "Всичките са рецидивисти, нямаме новопроявени извършители, по един или друг начин са с присъди пробация, условно."

Мошениците още са подсъдими. Последният осъден за телефонна измама е за случай от 2016 г. и ще лежи в затвора 5 години.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад