Деца-бежанци правят първи стъпки в археологията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мохамед е развълнуван. Той е открил къс от античен римски глинен съд. 12-годишното момче участва в истински разкопки в северна Йордания, недалеч от границата със Сирия. Мохамед е бежанец от войната там. Избягал преди пет години. А днес веднъж седмично посещава курс по археология за деца-бежанци. Води го професор Томас Вебер от германския град Майнц.

Мохамед, 12 години: "Научихме много - как се копае, как е било строено тук в миналото и как е разрушено след земетресение преди много, много години и вече не съществува."

И домът на Мохамед в Сирия бил разрушен само че от ракета. Майка му загинала при атаката. Курсът по археология цели да окуражи деца като Мохамед и да им помогне да мислят по-позитивно. В лагера Заатари живеят много деца. С 80 хиляди бежанци той е най-големият в Йордания. Като един голям град. Професор Томас Вебер често по посещава.

Ханин, 12 години: "Той е много добър, прави всичко - строи къщи с нас и ни показва какво се случва при земетресение. Наистина е много интересно.

Мохамед мечтае да стане археолог. Или да помогне наново да бъдат изградени домове в Сирия."

Мохамед, 12 години: "Понякога мечтая за Сирия. Представям си, че съм се върнал у дома и съм щастлив."

Бащата на Мохамед обаче смята, че засега връщането в Сирия е опасно. Но и двамата със сина му се надяват, че скоро това ще бъде възможно.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад