Парламентът разреши на правителството преговори със САЩ за F-16

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изборът на авиация е стратегически и геополитически избор и българското законодателство позволява пряко договаряне на междудържавно ниво, обявиха от трибуната на НС ДПС.

Йордан Цонев, ДПС: "Кому беше нужен този конкурс? Стратегическият избор на България е пределно ясен - ние искаме да бъдем защитавани от НАТО и по-специално от най-голямата държава, най-високотехнологичният военен промишлен комплекс в НАТО и в света е американският военно-промишлен комплекс. Е, от кой да вземем оборудване?"

Гласуването раздели и Патриотите - 14 депутати гласуваха против, като предварително от НФСБ и "Атака" дадоха заявка, че са срещу решението. Волен Сидеров дори предложи в процедурата да влезе и Руската федерация или САЩ да доставят самолетите безплатно.

Волен Сидеров, лидер на "Атака": "Вече 12-13-а година САЩ, не НАТО, САЩ използва в България 4 военни бази безплатно. Най-богатата държава в света използва четири бази в най-бедната държава в Европа безплатно. Ако се спрем на тези въпросни самолети F-16, те да бъдат предоставени безвъзмездно."
Валери Симеонов, лидер на НФСБ: "Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително за България като държава. България трудно може да бъде определена като независима, суверенна държава. По тази причина ние няма да подкрепим това решение."
Веселин Марешки, лидер на "Воля": "Вие питали ли сте вашите избиратели те искали ли са единствената точка, която вие ще изпълните в този мандат, да бъде закупуването на самолетите, а всичко друго - българските лекари, учители и полицаи, българските пенсионери, да мизерстват?"

От БСП определиха процедурата като порочна и пресметнаха, че изтребителите ще излязат с един милиард по-скъпи.

Корнелия Нинов, лидер на БСП: "По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори във вашите очи. Второ, злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС за продължаване на тази процедура."
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: "Когато говорим за националната сигурност, трябва да вземем правилното стратегическо решение. От държавите членки на НАТО в ЕС - това са 10, те са закупили Ф-16, защото това е естествено най-доброто."

Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че отклонението от заложените 1,8 млрд. няма да е драстично. България трябва да отчете променената среда за сигурност на фона на напрежението в Черно море и съседни на нас страни.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: "Възниква въпросът докога България ще чака с модернизацията на своите ВВС? Ама защо бил единият, защо бил другият... Няма никаква връзка между това дали самолетът е шведски или съветски. Важното е да е най-добрият за Българската армия."

Каракачанов допълни, че още в началото на февруари ще е първата среща с американците.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад