Валери Симеонов: Въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По темата за избора на изтребителите Ф16 за българските ВВС Валери Симеонов определи вчерашните дебати и решението на парламента като "срамни и позорни за държавата".

"Защото става въпрос за един... предварително обявен... не е конкурс, а приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат такива самолети, с предварително определени условия, основните от които са седем... В един момент работната група, политико-военната група, 0която извършва анализа на предложенията, казва "препоръчваме на правителството, респективно на парламента, да одобри сделката с най-нередовния кандидат - този, който не отговаря на четири от седемте условия... който предлага най-голяма цена, по-висока от тази, която сме заявил, който казва, че няма да спази срока за първите доставки... този, който не представя пълни технически данни за своя продукт и този, който не отговаря на условието такъв самолет да има на въоръжение в НАТО. От седем основни условия, поставени от Народното събрание през юли миналата година към всички кандидати да доставят самолети на България, кандидатът американската държава не отговаря на четири условия."

Въпреки тези несъответствия, решението се приема, по думите на Симеонов, с измислена процедура - "политически пирует" - от правителството топката се прехвърля към Народното събрание, за да може то да промени тези първоначални условия, т.е. "ние се нагаждаме към единия от кандидатите". Симеонов не се съгласи с тезата на Соломон Паси, че авиацията е политика.

"Авиацията си е авиация и има задача да осигури в известна степен защитата на въздушното пространство на една държава. От НФСБ имахме изключително сериозни съображения, които изложихме от трибуната на НС, да не подкрепим такова решение... На първо място съображението ни е следното /заложили сме го в програмата от 2011 г./: "Въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети, които са много по-евтини и гарантират много по-сериозна и истинска защита на въздушното пространство..."

Симеонов коментира хипотетична ситуация, при която би ни се наложило да воюваме с някои от нашите съседи. При нашите фантоми, които в близките години се очаква да станат 16, Турция разполага с над 600 бойни самолета, а Гърция - с над 350 самолета. Дори Сърбия е в по-добра ситуация, защото Русия ѝ е подарила една ескадрила самолети. Лидерът на НФСБ е категоричен, че по-надеждни за нашата отбрана биха били единствено ракети, независимо от какъв производител.

Каква е позицията на Симеонов по други политически проблеми вижте във видеооткъса.


Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад