Бейби бум в европейското село на щъркелите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

54 бебета са се родили през миналата година в европейското село на белия щъркел - Белозем. Те са двойно повече в сравнение с 2012-а. Сред новородените има и три двойки близнаци, съобщава в "Денят започва" репортерът Таня Матева.

С какво обясняват многото бебета родителите на тримесечните – Дария и Ели? "Може би с това, че сме европейско село на белия щъркел, най-вероятно. От друга страна в селото има много млади хора и това също е показател за големия брой деца", казва майката Диана Стоянова. "Има много млади хора, които имат работа, и най-вече има много любов", добавя бащата Борис Стоянов.

Според дядо Витан, обаче, само любов не стига за отглеждане на дете. "Тя любовта може да е любов, ама като няма финанси, не може да има бебе. Как ще го храниш", казва той.

Майката на 8-месечния Николай – Петя, е студентка, а съпругът й - полицай. "Всичко опира до средствата и когато ги има, има и деца. В Белозем за младите хора има перспектива, имат сигурни доходи", обяснява тя.

В селото работа има достатъчно. "На времето продадохме общинска земя, върху която доста фирми инвестираха. Резултатът е налице - виждате едно бурно развиващо се село", обобщава кметът на селото Иван Тачев.

В Белозем освен, че миналата година са се родили повече бебета, са дошли и 35 двойки щъркели. В селото отсега се готвят за тяхното завръщане, като поставят обезопасителни платформи.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад