В очакване на кризата с общопрактикуващите лекари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемът, който назрява с личните лекари, е резултат от една законодателни промени, които текат от няколко години. Реформата у нас върви, здравната реформа - също, но тя трябва да бъде обновена, защото се променят и изискванията към нашите лекари, и условията на труд, заяви в "Денят започва" д-р Диана Чинарска - член на УС на БЛС.

"Тревога излиза от нашите среди, защото времето за специализация вече изтича, за колегите, които трябва да имат специалност "Общо медицина" - изискване, за да практикуват", поясни тя и добави, това като проблем се е оформил преди пет години - 2006-2009-а, когато се е разбрало, че всички лекари няма да могат да бъдат зачислени едновременно да завършат обучението си в рамките на 4-5 години.

Кризата да останем без лични лекари може да се избегне, ако сформираната от здравния министър работна група изработи широк профил на семейните лекари - да се види колко имат специалност, колко зачислени, колко остават с придобити специалности и да си довършат пенсионната възраст, добави тя. БЛС има предложения как да се реши проблема, включително и с удължаване на срока на специализация, защото това е нова специалност за страната и е необходимо да се изработят гъвкави програми като в страните в повече опит, подчерта д-р Чинарска.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад