Отказаха линейка на 5-годишно дете в Монтана

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От телефон 112 отказали да изпратят линейка и да окажат медицинска помощ на 5-годишно дете от монтанското село Септемврийци. За това ни сигнализира майката на момчето, съобщава репортерът Ваня Бонева в "Денят започва". От Спешния център в Монтана обясниха, че в района на общината има само една линейка и вероятно не е имало свободен екип.

Родителите разказаха, че когато преди дни потърсили лекарска помощ заради астматичен пристъп на петгодишния Любчо, екип на Спешна помощ веднага пристигнал.

"Когато ги извиках за астмата - ще може ли да дойдете, че нямам лекарството, те ми се  развикаха и ми казаха - госпожо, това да ви е за последен път", разказа майката на момчето Малина Лозанова.

Майката е безработна и живее с 35 лева детски на месец. Тя няма пари да заведе детето при личния лекар, който е във Въчедръм и затова, когато в събота малкият Любчо се оплакал от силни болки в корема, притеснените родители се обадили отново на тел. 112. Този път от там отказали да изпратят линейка.

"В събота се обадих за коремчето му, те казаха - на колко години е детето - на пет, ние идваме за деца до една година", разказа още Малина.

От Спешния център в Монтана казаха, че техните екипи винаги се отзовават с предимство, когато деца се нуждаят от медицинска помощ. Вероятно в този случай не е имало свободен екип, защото в района има само една линейка, която обслужва всички села.

"Там е много натоварен район, личните лекари по принцип би трябвало да помагат в такива случаи. Линейката може да се забави и да е насочван сигналът към личния лекар, който е на място и би могъл по-бързо да обслужи детето, докато дойде екип", обясни д-р Юлиян Горанов, ръководител на координационния център за

спешна помощ в Монтана.

На помощ на семейството се отзовали представители на социалния проект "Евромайки", които макар и след два дни закарали майката с детето в болницата в Монтана. При първоначалния преглед лекарите предположили, че става въпрос за херния. След обстоен преглед диагноза не се потвърдила. Затова медиците препоръчали детето да не остава в болница, но ако състоянието му се влоши да го докарат отново.

 

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад