Георги Лозанов за границите между политиката и журналистиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В закона няма основания за някакви специални действия и реакции, по-скоро се отваря поле за експертен дебат за границите между политиката и журналистиката и прекрачването им, коментира в студиото на "Денят започва" председателят на СЕМ доц.Георги Лозанов случая с телевизионния водещ Росен Петров. Ще опитаме да включим в този дебат и други медийни регулатори от Европейския съюз.

Налага ми се да повтарям азбучни истини - че журналистиката трябва да е независима, самата й същност е такава, за да може да функционира като журналистика в името на аудиторията, тя трябва да е независима от частни интереси и влияние, припомни доц.Лозанов. Ако един журналист се превърне в политик, той престава да бъде журналист, заяви председателят на СЕМ. Двете роли са конфликтни помежду си.

Добре е да се въведе някаква регулация, защото тук се вижда, че не можем да разчитаме на възпитание, което да не допуска използването на медията и журналистиката за ресурс в едни или други политически цели, каза Георги Лозанов. Смисълът на регулация е в това - където нещата не могат сами да се подредят според някакви критерии и принципи, да вкараш инструмент, който да им помогне да се подредят. Притежаването на медии от политици е част от този конфликт на интереси, който в България в момента се приема за нормален. По света и в Европа в много страни няма законодателства, които забраняват партии да притежават електронни медии, но такива практики почти няма. Хубаво е да се помисли дали партии  могат да имат медии, дали депутати могат да водят предавания, което си е чисто "дървено желязо", защото от коя страна си, когато водиш предаване, попита председателят на СЕМ. Стана практика у нас медиите да произвеждат партии. Затова съм сигурен, че е нужно някакво ново регламентиране на отношенията между медиите и политиката.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад