Новият изборен кодекс

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Скандал между депутатите прекъсна вчера заседанието на Комисията за изборен кодекс. Днес изборните правила трябва да влезнат в пленарна зала.

Емоциите ще продължават в дебатите по второ четене, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ в "Денят започва". Конкретният повод вчера за вълненията е бил във връзка с издаването на свидетелства за извеждане от забранителния списък в деня на изборите. Препоръките на Венецианската комисия са свързани с преработка на систематиката. Според Кирилов ако има нещо ново в Кодекса, то това са два нови начина за манипулиране на вота - преструктурирането на ЦИК в последния момент при неясни правила и второто - механизмът на бюлетините и отчитане на вота.

Филип Попов от "Коалиция за България" смята, че има голяма кампания срещу партиите, подкрепящи това правителство. Текстовете на доклада на Венецианската комисия определят забранителния списък като пречка за хората да упражнят правото си на глас. Разбира се, тези списъци са въведени с цел, допълни Попов.

Възможността за "мъртви души" остава, според Четин Казак от ДПС. По негово мнение забранителните списъци лишават българските граждани от правото на глас. По препоръка на Венецианската комисия и ОССЕ тези списъци трябва да бъдат премахнати. Друга препоръка е отпадането на забраната за агитиране на майчин език.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад