Строят модерно земеделско училище в пловдивско село

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-модерното земеделско училище ще бъде построено в пловдивското село Маноле, разказва в "Денят започва" Сашка Пушкова. То се намирана на 15 минути път с кола или влак от Пловдив и е в рамките на най-бързо развиващата се община в България - Община Марица. Правителството отпусна 5 милиона лева за училището и така то стана най-голямата инвестиция в региона.

Основите на училищната сграда са поставени през далечната 1986 година. Постройката е издигната на мястото на някогашния футболен стадион в Маноле. Изградени са два етажа, но поради липса на финансиране всичко е било изоставено. До днес.

"Имаме нужда именно от такова училище за средно образование, профилирано в областта на земеделието, растениевъдство, животновъдство и екология. Сега проектът е преработен от моята администрация с помощта на проектанти. То ще бъде до 12 клас, като ще изпълнява две функции - едната функция е да е средищно до осми клас, а другата средно образование до 12-ти клас", обясни кметът на Община Марица Димитър Иванов.

В момента децата учат на две смени в старото училище, което се намира в центъра на селото. Според кмета на Маноле новата инвестиция в образованието ще се отрази добре на населението, ще се промени инфраструктурата и ще се открият нови работни места.

"Социално слабите семейства и децата им, които завършват осми клас, след това няма как да продължат да учат в Пловдив, тъй като транспортните на ден са 10 лева до Пловдив и масово остават с основно образование. И това за нас от финансова гледна точка ще подпомогнем по някакъв начин децата да завършат средно образование", заяви кметът на село Маноле Александър Иванов.

Областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, бившият ректор на Аграрния университет, който сега е земеделски министър, Димитър Греков са дали одобрението си за идеята за земеделско средно училище. Там ще учат и децата до осми клас.

"Към новото училище ще има столова за хранене на децата за 300 души, голяма зала - това е от старият проект. Новото, което допроектирахме, е изграждането на спортната зала с 400 стоящи места", заяви още кметът на общината.

Реакциите на хората от Маноле са разнопосочни, след като веднъж преди години са били излъгани. И децата в града са чули, че новото училище пак ще се строи. Третокласникът Иван може и да учи в новата сграда. Местните хора очакват идеята да се реализира и да се съберат деца, които да учат земеделие в средния курс. Така ще знаят повече и ще са професионално подготвени да продължат работа в частните ферми на родителите си.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад