Частни охранители пазят спешното отделение в Благоевград

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От една година охранители от частна фирма пазят работещите в спешното отделение в Благоевград. Ръководството на благоевградската болница е сключило договор с охранителната фирма след  като на няколко пъти групи от недоволни роднини на пациенти  са заплашвали персонала и са се опитвали да нахлуят в отделението. След осигуряването на охраната не се е стигало до сериозни инциденти, съобщиха от Пресцентъра на здравното заведение.

Спешно-приемното отделение към благоевградската болница е единственото в областта и едно от най-натоварените. Тук постъпват голяма част от пострадалите при катастрофи по главен път Е-79. Денонощно здравна помощ в отделението търсят и много граждани.

"Изпълнителният директор взе решение да сключим договор с  частна фирма, която вечер идва и охранява през цялата нощ спешното отделение и осигурява спокойствието и работата на медиците", обясни PR-ът на болницата Даниел Петров.

В критични ситуации охранителите извикват с паник бутон свои колеги и полиция. Взетите мерки дават резултат, казаха от пресцентъра на здравното заведение. На паник бутон, свързан с районните управления на МВР, разчитат и колегите им от спешните центрове в областта. При посещение на рискови адреси екипите също се обръщат за съдействие към полицията.

"До момента наш екип няма отказано повикване, на което да не са се отзовали дежурните екипи на полицията, така че за самата територия на Благоевградска област, говоря за центровете за спешна медицинска помощ, това нещо е осигурено и се ползва от много време", каза фелдшерът Марин Вълков.

През последните години в Пиринския край има два случая на нападнати медици от екипи за спешна помощ ,каза Вълков. При единия от тях е пострадала лекарка, която веднага след това напуснала.