Инцидент с кандидата за председател на ВКС Лозан Панов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кандидатът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов беше блъснат на пешеходна пътека - за инцидент ли става въпрос или за опит за покушение? Криминалният репортер на БНТ Явор Симов коментира, че Панов е трябвало днес да подаде документите си като кандидат за председател на ВКС във Висшия съдебен съвет. Това няма да може да стане, тъй като той се намира в "Пирогов" в сравнително тежко състояние. Затруднени са били лекарите и разследващите да установят самоличността му, тъй като всичко се е случило по време на сутрешен крос, когато съдията не е носил в себе си документи и телефони. Очевидец на произшествието, чужд гражданин, е закарал Панов в болницата. Неизвестен все още е шофьорът, блъснал кандидата за председател на ВКС. Той е избягал от мястото на инцидента.

Много са случайностите напоследък - предната вечер е пребит служител на Върховния административен съд, там е на лична основа, няма връзка между двата случая, но няколко дни преди това изчезна Петко Сертов, преди това пък поръчково убийство на основен свидетел по дела за поръчкови убийства. При такова натрупване хората остават с впечатление, че някой ги режисира, за да може да се разсее облакът от акцентите и важните събития в държавата, коментира Явор Симов.

Дали има разместване на пластовете в сферите на влияние в съдебната система? Репортерът коментира, че в кадровика в правораздаването - ВСС - има две лобита, които помежду си очевидно водят надпревара за надмощие, предлагат различни кандидатури. Симов припомни, че не беше излъчен председател на ВКС, двете кандидатури пропаднаха, тъй като нито един от кандидатите не събра мнозинство от 2/3. Не ми се иска да си мисля, че това може да се пренесе и на ниво посегателство върху физическата цялост на хората, подчерта Явор Симов.

Лозан Панов е в състояние да упълномощи свои колеги да подадат документите, за да бъде регистриран законно като кандидат за председател на ВКС, каза репортерът. Лозан Панов е съдия, който разглежда жалбите по казуса КТБ в частта за нейния лиценз, припомни Симов.