Разходка в Академия Киджана в Сиена - сбирка от редки музикални инструменти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В няколко поредни сутрини ще ви заведем на разходка в едно от най-престижните световни висши музикални училища - Академия Киджана в Сиена. Там преподават съвременните светила на класическата музика. Но освен това Академията разполага с невероятна сбирка от произведения на изкуството. Единствено екип на БНТ беше допуснат с камера в залите на музея. Подобен жест Академията не прави често и едва ли би бил възможен без помощта на оперната прима Райна Кабаиванска, която вече 15 години води уроци там. Както знаете тази година тя отбелязва 80 години, а тази неделя от 19 часа БНТ ще излъчи документален филм, посветен на юбилея. За всичко това разказва Миглена Стойчева в "Денят започва".

Съкровищата на музикалната Академия Киждана зашеметяват външния посетител. Ако изобщо е възможно нещо да съперничи на тази богата колекция от картини и други произведения на изкуството, то е само едно - и също се намира в този палат. Страстен поклонник на музиката, граф Гуидо Сарачини създава невероятна по своята ценност сбирка от редки музикални инструменти. Тя е експонирана в отделен музей. Тук любопитният посетител може да проследи историческото развитие на днешните класически инструменти.

Намираме се в централната стая на музея на музикалните инструменти, в която се съхраняват предимно струнни инструменти. Тук виждаме серия от цигулки и виоли, от виолончела и един контрабас от флорентинската школа, от 18-ти век. Тези инструменти почти всичките са реставрирани и принадлежат на различни школи и епохи. Например тук имаме и една пошет, от семейството на цигулките, но с много малки размери, които са позволявали инструментът да се носи в джоба. Това са първите инструменти от колекцията на граф Киджи, този квинтет от т. нар. „виоли д’аморе” - „любовни”, защото използват акустичното явление резонанс, явление, свързано със симпатията, а само крачка дели симпатията от любовта. Но най-ценният лъков инструмент, който се съхранява в Академията Киджи, е виолончело на Антонио Страдивариус.

Не по-малко интересна е залата на пианата. Академията притежава най-далечните роднини на днешните концертни рояли

Това пиано е било собственост на Пиетро Маскани, великия композитор от Ливорно, написал редица опери. Той е бил редовен гост и приятел на граф Гуидо Киджи Сарачини. Но най-ценният клавишен инструмент, с който разполагаме, е това клавичембало, което е най-старото запазено клавичембало в целия свят. Изработено е през 1515 г. от Винченцус в Рим. Това клавичембало се е намирало във Флоренция, защото е принадлежало на един флорентински род: родът Темпи, после е бил собственост и на папа Лъв X Медичи. Имаме и още един изключително ценен инструмент от 16-ти век - този спинет, италианска направа, на поне засега неизвестен майстор,

изящно декориран.

В сбирката на Академията музеят с инструментите е може би перлата в корона. Впечатляващо е самото преддверие, където са подредени стотици снимки на известни музиканти. Голяма част с лични автографи, писани специално за граф Киджи. Сред тях са тези на Маскани, Леонкавало, Тосканини или Респиги. Или пък на възпитаника на Академията - великия режисьор Франко Дзефирелии, който снима специален филм, за да обезсмърти великата история на Академията и рода Киджи.