Как да говорим чужд език по-лесно?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последните няколко години владеенето на чужд език се превърна в необходимост за намирането на добре-заплатена работа. Много млади българи обаче срещат трудности в говоренето на чужда реч. Две жени обаче решават да променят това, като създават дискусионен езиков център, в който ученици могат да учат как да разговарят свободно на повече от 5 езика. Ивайло Гюров ни запозна с методите на работа в "Денят започва".

Всяка седмица Босилка и нейните ученички от групата по английски се събират за 90 минутен разговор.

"Искахме да направим нещо като културно средище за подрастващите. И много ни се искаше да съберем деца с общи интереси, да се позабавляваме и да понатрупат знания", разказва Босилка Кирилова, съсобственик на дискусионна езикова школа.

"Да върнем тази стара традиция за четенето на книги, за разглеждането на различните светове, във всяка една книжка, която ще получат", допълва Стелияна Маринова, съсобственик на дискусионната школа.

Двете потвърждават, че учениците трудно успяват да се отпуснат, когато не говорят на български, но също и че желанието им за успех е много силно.

"Ми те идват с кеф. Просто им е приятно да идват. Подбираме си книгите специално, да са някакви интересни, на някакви актуални, социални теми", пояснява Босилка Кирилова.

Казват, че резултатите идват бавно, но трудният път само ги мотивира по пътя към целта им да повишат езиковата култура на българските ученици.

"Всеки път, когато определена книга се прочете и завърши даденият курс по книжката, се усеща как самите деца стават по-самоуверени,

с по-голямо самочувствие. И това нас ни радва", споделя Стелияна Маринова.