Докъде може да реформира здравеопазването Петър Москов?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва" говорихме с двама бивши министри на здравеопазването -  д-р Стефан Константинов и д-р Мирослав Ненков. С тях говорихме за здравеопазване, реформи и поисканата оставка на новия здравен министър.

"Какво лошо е казал д-р Москов малко ми убягва", каза Ненков. Според него здравният министър се е уточнил многократно и е станало ясно, че той не е визирал само ромските махали, а всички места с инциденти с екипи. Ненков смята, че в нашето общество има тежка морална недостатъчност. Статистиката говори, че повече ромите налитат на бой на екипи на спешната помощ, но не е малък и процентът на хора, които не са от това малцинство, обясни той. Той не смята, че проблемът може да се реши с групи за подкрепа и оставки, защото това генерален обществен проблем, който не касае само министъра на здравеопазването. Решението за полицейска охрана на медицинските екипи в рискови зони е добро оперативно решение, но няма да реше въпроса в дългосрочен план, каза Ненков.

Стефан Константинов каза, че е дошъл в студиото, за да се опита да намали крайности, довели до изказването на Петър Москов. По негово мнение новият здравен министър не е фашист и не е направил нещо, заради което трябва да събираме групи и да го подкрепяме. Според него става дума за един гаф, защото не могат да се налагат групови наказания и начина, по който е било казано не е бил правилен. Константинов уточни, че не казва гаф в лошия смисъл на думата, а е подобен на гафовете на светските личности и по този начин д-р Москов си е спечелил една голяма група поддръжници, хора, които са недоволни от ситуацията и, които виждат един смел и решителен човек. Според Константинов е важно министърът да може да капитализира това доверие, което е получил, и до опровергае хората, които са на мнение, че той не си мери приказките.