Да покориш върха

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 4 януари алпинист от Сливен изкачи най-високия връх в Южна Америка – Аконкагуа, който е висок 6962 м. Върхът се намира в планината Анди в Аржентина. Това е поредният успех на Атанас Скатов след постиженията му от миналата година, когато покори още няколко хилядника.

Срещнахме се с Наско Скатов в мразовито за нас време в "Денят започва". В неговите представи, обаче, температурите са абсолютно нормални, предвид преживяното на над 7 хиляди метра надморска височина. Разказа ни, че страстта към планината е от детските му години, а едва сега се е отдал изцяло на хобито си. Да покорява върхове.

„ Атанас Скатов си следва мечтите. Това е най-важното за мен. Да правя неща, които смятам за правилни и аз се чувствам добре, когато ги правя“, разказва Атанас Скатов – алпинист.

Преди да започне сбъдване на мечтите си, Наско е бил научен сътрудник и е защитил докторантура по растителна защита в Германия. Преди две години той изоставя всичко, за да прослави България в света.

„ През 2013-та година изкачих три континентални първенци, както и солова експедиция на Ленин, при която стигнах до 6 900 метра, това беше първата ми солова експедиция. През януари изкачих първенеца на Африка – връх „Ухуру“. Последва през месец юли експедиция до „Елбрус“ и веднага след това, без да се прибирам в България, последва експедиция до „Ленин“. Така да се каже съчетах двете експедиции в една. През декември 2013 г. заминах за връх „Аконкагуа“, който е първенецът на Южна Америка и най-високият връх извън

Азия“, разказва Атанас Скатов.

Сега Наско се цели към покоряване на връх „Еверест“. Тъй като той сам финансира експедициите си, в момента разчита единствено на спонсори.

„ Скъпо е, да. Самолетните билети, разрешителните, пермитите за върховете са скъпи, но аз като солово изпълнение, както и предните две експедиции, ги правя сам и то по най-евтиния начин.  Не смятам, че правя някакви луди работи. Аз се смятам за разумен човек и съм го доказал в мояживот “, убеден е Наско.

Според него, най-високите житейски върхове, които е покорил, са сбъднатите мечти, доброто здраве и радостта от приятелите. То е категоричен, че съвсем скоро ще развее българското знаме на Еверест.

Автор: Веселин Цветанов

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад