Жители в ”Младост 4” на бунт срещу строеж

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жители от столичния квартал "Младост 4" се вдигат на бунт срещу строеж на Митко Димитров, известен като - Пайнера, още през юли миналата година. Както видяхме в "Денят започва" бизнесменът строи жилищна сграда, която напълно е отрязала достъпа на линейка или пожарна до съседния блок 482. Въпреки жалбите на жителите от квартала и обещанията от страна на институциите проблемът все още не е решен.

От юли миналата година жителите от Младост 4 получават няколко обещания от различни институции, че достъпът до блок 482 ще бъде отворен, но до сега проблемът е без изход. А нуждата от линейка не закъснява.

Георги Георгиев - жител на "Младост 4": "Декември месец се случи - вечерта на Коледа да идва линейка. Линейката спира ето тук горе. Съответно ако трябваше да се изнася лежащо болен или нещо от сорта няма как да стана естествено. Не дай си боже ако има пожар или някакво друго бедствие, всъщност по какъв начин може да се стигне до блока и да се помогне ако има нужда."

Вече повече от половин година блокът зад мен е абсолютно недостъпен. В него живеят повече от 240 човека, а единственото, което им остава е да се молят.

Жителите от квартала се молят и за безопасността на децата си, защото в близост до единственото им мястото за игра в момента се извършват опасни строителни дейности.

Павлина Льозова - жител на "Младост 4": "Онзи ден си водя там децата. Строежът виждате на какво ниво е вече. В един момент се получава, че някакви железа се изнасяха. Блъскаше се точно над главите на децата, ето така на страни. Аз се изплаших, извадих ги от пясъчника и си ги прибрах. Въпросът ми е все пак е детска площадка, какво правим? Или се затваря или по някакъв начин се обезопасява. От кой зависи? Това ужким беше единственото място за игра, което ни гарантираха, че ще остане, дефакто излиза, че отново ще може да се ползва след 2 години. След 2 години моите специално ще са големи за тази площадка."

Жителите от блок 482 се надяват да бъде построена обещаната аварийна рампа, която да освободи достъпа до входа на болка. За целта собствениците на парцела, върху който ще бъде изградено съоръжението трябва да внесат разрешение за строеж в район Младост.

Арх. Петър Диков: "Декларирал е строителят и продължава да поддържа тази си декларация, че в момента, когато се уреди собствеността на това парче, той ще я изгради."

В същото време жителите от квартала очакват да видят и обещаната преди половин година детска площадка, която трябва да се изгради на общински парцел. На този етап теренът е недостъпен - част от него се използва от фирмата строител за достъп на тежкотоварна техника, а другата част за изненада на живущите в квартала е превърната в склад на общината.

Георги Бисерински - жител на "Младост 4": "Мисля, че през декември месец тук се стовари луга, която вероятно сега се използва за опесачаване на улиците. Така че вече малко се съмнявам дали изобщо ще си изпълнят това обещание което беше дадено пред нас, а именно да се направи детска площадка.

- Въпрос БНТ: - Как може да се отрази тази луга на почвата под нея?

Мисля че след като е имало луга върху някаква почва едва ли след това ще може да расте нещо върху нея."

Божидар Димитров - еколог в район "Младост": "Тя не би могла да увреди почвата, тъй като самата настилка, която беше предварително сложена - тя е насип от пясък, който след вдигането на тази луга ще бъде премахнат слоя и ще се направи градинка. Няма никакви основания за опасения."

От администрацията на район "Младост" обясниха, че до този момент не е имало възможност да започнат строителни дейности, но потвърдиха, че фирмата - строител ще изгради детска площадка веднага след като зимният период приключи и времето е подходящо за започване на строителни дейности.

Автор: Радостина Янкова

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад