Недоволството в Гоце Делчев расте

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Гоце Делчев недоволството срещу лошото състояние на междуградския транспорт расте след инцидента, при който автобус прегази 28-годишната Гергана Кюмкова от Гърмен. Тя беше оперирана по спешност, а лекарите все още не знаят дали ще могат да спасят единия й крак от ампутация.

Учениците в Гоце Делчев, които редовно пътуват с автобуси за училище от съседните села, разказаха, че ежедневно пътуват в претъпкани автобуси, които са в окаяно състояние и ако не се направи нещо, инцидентът с Гергана няма да е последният.

В момента Прокуратурата в Благоевград е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Води се разследване за причиняване на телесна повреда по непредпазливост в следствие на нарушение на правилата за движение на пътя. Експертиза ще трябва да докаже дали автобусът е бил изправен и кой е виновен за инцидента. От фирма "Динамо", собственик на автобуса, обясниха, че е бил технически изправен.

"Автобусът не е бил толкова препълнен, защото е имало 50-55 човека. Автобусът е с 38+30 правостоящи, отговаря на изискванията за съответната категория за изпълнение на тази линия", обясни управителят на фирма "Динамо" Илия Петков.

"Как може технически изправен автобус на всеки два дена вратите да се отварят - няма как. Да, по документи може да са технически изправни, но в България по документи може всичко", коментира момиче, което редовно пътува по маршрута.

Според една от версиите дете по невнимание е дръпнало авариен кран. Учениците обаче са категорични, че това не е възможно да се случи.

"Аварийните ръчки са горе на тавана, над вратата, няма как просто едно малко дете да стигне до там. И това табло, което стои над вратата всяка сутрин е отворено. Те не разсъждават, че това утре може да са техните деца", коментира пътник.

"Не знам защо казват, че е кранчето, при положение, че в момента, в който вратата се отвори, автобусът е под наклон, едва ли някой няма да иска да се задържи изправен, а ще се опитва да развърти кранчето", добави друг.

Управителят на фирмата Илия Петков заяви, че до него не е стигала информация, че тази врата се е отваряла многократно и преди инцидента.

Той обеща да плати лечението на прегазеното момиче и да пусне допълнителен автобус по натоварената линия. Учениците, които вчера блокираха автогарата в Гоце Делчев, се заканиха, че ако не изпълни обещаното следващата седмица ще излязат отново на протест.

Автори: Боряна Черганова, Елена Бацалова

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад