Подготовка за Китайската лунна нова година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Китай, Филипините, Индонезия, Сингапур и Малайзия днес посрещнат Лунната нова година. В навечерието на един от най-големите празници в Азия тече трескава подготовка, видяхме в "Денят започва".

Една от древните азиатски легенди разказва, че Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие - лунната нова година. Дванадесет животни дошли на празника и затова той кръстил по една година на всяко от животните. Тази година ще премине под знака на дървения Кон - символ на свободата, сбъднатите мечти и целеустремеността.

Според едно от най-разпространените поверия в Китай червеният цвят символизира огъня и прогонва лошия късмет. Затова традицията повелява хората да посрещнат новата година, облечени с червени дрехи, а домовете им да са украсени със стихове, изписани върху червена хартия. Градските улиците също са украсени в червени багри.

Във Виетнам лунната нова година е известна като "Тет". За празника се приготвя традиционното ястие "Ванг чунг". То се прави от ориз, зелен фасул и свинско месо увити в листа.

Новата лунна година започва на новолуние в зодиакалния знак водолей. Последната година на Дървения кон е била през 1954 г.

Автор: Весела Ггеоргиева

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад