Правата на служителите и работодателите - Божидар Данев и Константин Тренчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бизнесът поиска радикални промени в Кодекса на труда - 28 на брой, синдикатите пък реагираха остро. Каква ще е съдбата на Националния съвет за тристранно сътрудничество?

Това бе темата на дебата в "Денят започва" с участието на Божидар Данев - изпълнителният председател на Българската стопанска камара, и д-р Константин Тренчев - президент на КТ "Подкрепа".

 vlcsnap-2014-01-31-08h27m54s30Предложенията не са радикални и не е необходимо да има сблъсък, може да има нормален диалог, подчерта още в началото на разговора представителят на работодателите в студиото - Божидар Данев. "В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения - липсва трудов съд, липсва предварителен трудов арбитраж, липсват институции за медиация, каквито са във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет на 1 април 1986 година, при коренно различни индустриални отношения, при коренно различен характер на собственост", аргументира нуждата от промяна Данев и добави, че работодателите предлагат 28 мерки, които отговарят на европейското законодателство и които да ни доближат до изискванията на европейските пазари.

"Ние сме в дъното на всякакви класации и докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, докато не ни извиват ръцете на работодателите, съответно синдикатите, със заплахи за стачки и за нещо подобно, и непрекъснато искат социални помощи, няма да може да бъдат изменени нещата", категоричен бе Божидар Данев.

 vlcsnap-2014-01-31-08h26m45s1

Излишно се драматизира, защото работодателите могат да предложат каквото си искат, но от политиците зависи дали ще бъде узаконено или не, репликира д-р Константин Тренчев. Той отбеляза, че синдикатите искат трудов съд - нещо, което те са предложили още през 1995-а, че приемат електронната трудова книжка като нещо нормално в днешно време и промяната от 3 на 7 дни уведомление.

"От тук нататък започват такива предложения, на които просто няма как един разумен човек да се съгласи", коментира синдикалният лидер и добави: "Не стига, че взеха икономиката за "жълти стотинки", не стига, че я нарязаха на скрап, не стига че всеки лев в чужд джоб го считат за лична обида, а сега искат да те уволняват по имейл, да няма класове, с което заплатите на хората ще отидат надолу. Имаше такъв опит по времето на Милен Велчев - тогава струпахме 50 хиляди човека и те се отказаха. Случили са на народ нашите работодатели и нашите политици."

 

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад