Русенец вкара матура в таблети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Русенец изобрети приложение за таблети, с което да помогне на зрелостниците да се подготвят за матурата по български език и литература. Разработката на 23-годишния студент Явор Стефанов може да бъде изтеглена напълно безплатно, видяхме в "Денят започва".

Преди време Явор Стефанов забелязал, че вместо да се подготвя „сериозно” за предстоящата матура по български език и литература, негов близък по цял ден се занимава с таблета и телефона си.

"И си казах, този човек няма да седне да прочете книга, а ще цъка по цял ден на таблета. Реших неговото цъкане да бъде полезно", обяснява Явор Стефанов.

Явор учи магистратура в специалността "Компютърни системи и мрежи". Ето защо имал опит в създаването на приложения и набързо направил електронния тест. Отнело му само 7 часа да напише програмата и известно време, докато Гугъл я одобри и пусне за безплатно изтегляне. Приложението засега установява знанията на зрелостниците на базата на 40 въпроса.

„Спрях се на българския език, защото всички ще държат матура по български език и литература. Въпросите от приложението не биха изненадали зрелостник, който тежко се подготвя, те са взети от последната тема от 2013-та година от МОН”, казва авторът на приложението.

Засега програмата не поставя оценки. Идеята на Явор е тя да е приятелски настроена към зрелостниците. Ето защо при грешка веднага посочва верния отговор от теста. В бъдеще компютърният специалист има намерение да обогати приложението и се надява за това да му помогнат от Министерството на образованието.

Имейлът на Явор вече е пълен с отзиви на ученици. Но все още нито един преподавател не си е казал тежката си дума. Явор обаче очаква мнения и коментари и от тях. Все пак до матурата остават по-малко от 110 дни. А след това компютърният специалист смята да разработи подобно приложение и по други дисциплини от матурите.

Репортер: Галя Пенчева

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад